Liječenje

Starinski načini lječenja...

Teško je u prošlosti suvremena medicina pronalazila putove, kako do umova, tako i do džepova seoskoga stanovništva. Stoga se čovjek uzdao u Boga, te se oslanjao i veoma često bio ovisan o darovima i izdašnosti prirode. Naročito se to odnosilo na blagotvorna i ljekovita svojstva nekih biljaka u narodnoj medicini i alternativnom, tj. prirodnom liječenju. Često su ljudi uz ljekovita nekim biljkama pripisivali i magijska svojstva, pa su poznavatelji takvih biljaka i trava bili cijenjeni i štovani u svojoj sredini. Kasnije je i suvremena medicina pokazala, pa i jedan dio svojih istraživanja utemeljila na spoznaji o učinkovitom djelovanju pripravaka (masti, kreme i čajevi) od nekih biljaka i trava u liječenju raznih bolesti.
Nekoliko sljedećih recepta koje donosim, upamtio sam i djelom prepisao iz teke moje matere, o pripravljanju raznih čajeva i sirupa, te općenito o liječenju nekih karakterističnih bolesti.

Išijas: 3 kašike na sitno isickanog lišća od orasa, 3 kašike luka (misli se na češnjak) i malo ružmarinova lista. Sve to sasuti u litru rakije i začepiti. Tako neka stoji dvadesetak dana, a svaki dan rakiju valja promućkati. Nakon toga se procidi i s tim se trlja i masira bolno misto. Nakon toga se rakija valja isprat, a bolno se misto namaže maslinovim uljem i zavije vunenom krpom.
Ili, ujutro, u podne i navečer na bolno mjesto staviti list od koprive i držati barem pola sata, ili dok se bolesni dio tijela, na koji smo stavili list od koprive, ne užari.

Reuma: U pola litre maslinovoga ulja, staviti desetak kašika, na sitno isicanoga lista od orasa. Držati u toplom, najbolje kod šporeta dvadesetak dana i svaki dan mućkati. Nakon toga se procidi i maže s tim uljem.
Ili, sa nekoliko listova rašćike, odstraniti korijen, te izravnati pod daskom i namočiti s rakijom (prvinom), te staviti na bolno mjesto i držati po sat vremena. Tako valja ponoviti 3-4 puta na dan.

Žuljevi: Žuljeve valja natrljati sokom od mličike i zgnječene glavice luka (misli se na češnjak), a dobro je isciditi i list od bršljena i mazati žuljeve.

Gripa: Zajedno isickati 2-3 kašike zovinovog cvita i lista od bilušine i dvi kašike lista od ditaline. Sve se to prokuva u litri vode, i kad je gotovo ostavi se poklopljeno da se oladi. Procidi se i zacukri i pije nekoliko puta na dan.

Ugrizi ose ili pčele: Ako je pčela, najprije iščupati žalac, pa onda ujedeno misto trljati petrusimovin listom.
Ili, mjesto ugriza protrljati nekoliko puta ovlaženim kamenčićem, kojega opet valja vratiti na isto mjesto odakle smo ga uzeli.

Opekline: Na opečeno misto valja staviti opran list rašćike, a može se nasicat lista od koprive i pomišati s maslinovim uljem i to malo prokuvat. Kad se ohladi s tim mazati opekotine.

Vađenje insekata iz uha: Na šuverin valja namotat malo vune i smočit u ulje, pa polako gurat u uvo. Uložina će se prilipit i izvučemo je van.

Protiv kašlja: Valja na sitno isicat jedno pola ćike zovinovog cvita i slizovog (sljezovog) i lista i cvita. Od toga skuvati čaj. Kad se oladi ocidit i metnit malo cukra ili meda i pit.

Protiv povraćanja: Najbolje je zauljit malo kiselog kupusa i unutra dodat malo petrusima.

Pijanstvo: Pomišat jednu kapulu i malo kiselog kupusa i to zauljit ili pit kupusovu čorbu (rasol).
Da se ne bismo opili: Pojist desetak bajama i popit malu čašicu maslinovog ulja.

Protiv proljeva: Na sitno isicat kašiku lista ajdučke trave (stolisnik?) i kašiku kupinovog lista i skuvati čaj. Kad se oladi procidit i ne triba šećerit.

Protiv zubobolje: Skuvati čaj od petrusimova lista i ajdučke trave (stolisnik?). Kad se procidi talog mećat na zub, a čajem isprat usta.
Ili, malo luka (češnjaka) metnit u šuplji zub ili kraj njega i tako držat pola sata.

Micina: (Upala limfnih žlijezda, koja se najčešće javlja pod pazuhom ili u predjelu prepona.)
Iščupat čičak i oprat koren (korijen?) i kuvat ga skupa s listom koprive i listom kupine u malo vode dok se ne raskaši. Kad se oladi stin mazat micinu dok ne sazori i procuri.

Skidanje bradavica: Prije spavanja bradavice valja svezat koncem malo jače i pustit do ujitru. Tako svaki dan dok ne otpadnu. - Ili; pomišat sok od mličike, luka, čička i smokve i s tizin trljat . One će se osušit i otpast. -Ili; narizat nekoliko kapula na listove i držat dva tri dana u po litra vina i s tin mazat bradavice dok ne otpadnu.

Protiv vrućice: Najbolje je neku krpu namočit u pomišanu kvasinu i maslinovo ulje i to mećat na prsi i leđa. -Ili; na krpu nalit rakije i trljat po porsima.

Za rane: Očistit struk troskoti i metnit u vruću vodu sat vrimena. Ocidit vodu i s tizin talogom mazat ranu. Nakon sat vrimena oprat talog i tako stalno dok rana ne zareste.

Za glavu: Skuvat u litri vode tri kašike gospine trave, tri kašike ajdučke trave (stolisnik) i tri kašike lišća od koprve, to procidit i pit. -Ili; narizat sirovi kumpir na pole i mećat kumpir na čelo i zatiljak.

Zaduva (Astma): S borića ubrat dvajestak pupova i skuvat i u dvi litre vode, ocidit i kad se oladi metnit meda i to pit cili dan. -Ili; u lončiću skuvat dvi šake zobi, ocidit vodu i u nju metnit meda i to pit svako jutro na ćesrce, a dobro je i puno kiseloga mlika i žvakat čelinji vosak (vjerojatno pčelinje saće).

Za slabokrvne: Na sitno nasicat dvi tri mrkve, šaku petrusimova lista, jednu dvi jabuke i uto iscidit mliko od ajdučke trave (stolisnik) i dodat kašiku meda i to ist svaki dan. -Ili; isicat tri kašike lista od koprve i držat u vrućoj vodi po sata, ocidit i pit svaki dan po dva tri puta. -Ili; razmutit dvi kašike meda u ćikari mlika i to pit.

Bol u uhu: U vruće ulje smišat šaku ajdučke trave i kašiku lista od bazge i ostavit sat vrimena. To procidit i livat u uvo po pola male kašike svaki dan. -Ili; zgrijat maslinovoga ulja i malo nalivat u uvo i tako držat po sata.

Pripremio: Vinko Pavić